Предизвикателствата на замъка Хатили

Може да го смятате за романтичен, загадъчен, страховит, красив, призрачен, уникален, дори средновековен, въпреки това в Канада такива замъци не съществуват. И тук много ще си зададат въпроса: Що за място е това?! Нека ви разкажем:

 

Филмите, които са снимани в замъка Хатили – няма да успеем да споменем всички филми, които са заснети в Хатили, но сред любимите сцени на много фенове на киното са: Смолвил, където е сниман Супермен, а замъкът представлява убежището на злия враг Лекс Лутър; На това място е заснет Х-мен и конкретно училището на проф. Екзейвиър за надарени със свръхчовешки способности хора. В този филм се случват множество паранормални явления, сблъскват се мощни сили и всичко това под колизеумите на Хатили, където той е представен като дом на обществото. Списъкът с популярни в световен мащаб филми не спира до тук. В краткия такъв, за който говорим ще споменем и филмът „Вещиците от Ийст Енд“ и „Стрелата“. Определено този замък е влязъл в множество роли на известните филми, разигравани са множество сценарии и са се разгръщали всякакви филмови сюжети. Той е пътувал във времето и пространството, преминавал е през паранормалното и необяснимото, а това го прави така загадъчен и вълнуващ за всеки днес.

 

И до днес замъка Хатили е сред най-разкошните места. Той притежава уникален парк, уютни алеи, пъстри лехи, красива растителност. Италианската градина на Хатили, оранжерията покрита с индийско орехче, розариумите, орхидеите, всичко навява спокойствие, прелест и хармония. На това място сякаш и растенията могат да говорят, а сядайки сред тях винаги може да научите нещо любопитно, ново и неизвестно до този момент. Най-характерно за това очарователно място в изминалите години е факта, че все повече млади двойки решават да подпишат именно тук. Паркът Хатили е изключително място за сватбени церемонии и тържества.

Замъкът Хатили – мистерии, догадки, фантастика

Замъкът Хатили – на пръв поглед изглежда като един от многото шотландски замъци, но в същността си той разкрива своята история. В него са снимани едни от най-популярните фантастични филми, необясними, мистериозни и загадъчни сцени са били разигравани и до днес той е любимо и предпочитано място от множество туристи от цял свят. И макар в началото, нека споменем, че колкото и да прилича, той няма нищо общо със средновековните замъци. Може би това го прави още по-предизвикателен за разузнаване.

 

Истории от тук и там – още в XV в. това място е било убежище за много рицари прииждащи от различни турнири и пътешествия. Това, обаче само привидно. Реално замъкът Хатили съществува от 1906 г. и се намира в най-южната част от западния бряг на Канада, самият остров Ванкувър. На това място се намира малко градче Колууд, което и днес много се гордее с историята си. В годината на създаването на това място е имало единствено диворастящи обитатели. Самият Джеймс Дансмир, който бил виден индустриалец решил да основе нещо голямо за любимите си хора, своето семейство. Така с помощта на канадски архитект на име Самюел Маклер само за две години била вдигната семейната резиденция. Всичко в него било специално пробирано, проектирано и поръчвано. От обзавеждането до външни фасади, балкони, градини, паркове. В проектите около изграждане цялостния интериор на замъка Хатили взели участие знайни и незнайни дизайнери от Япония до Америка и обратно.

 

 

Минало и бъдеще, измислени светове – години след смъртта на Джеймс Дансмир и неговата съпруга Лора, замъкът бил присвоен, закупен от правителството. Той придобил статут на военна сграда, но за него не спрели да се разказват всякакви легенди. Дори сред военните, които обитавали това място се носели слухове, че из коридорите витаят призраци. Едни от тях разказвали, че призракът бил на млад и тъжен мъж, а други смятали, че това е призракът на самата Лора, съпругата на графа. Каквато и да е истината и до днес не е напълно разкрита, но може би това е основата, която дава началото на така големия интерес в него да бъдат заснемани всякакви мистериозни, загадъчни, потресаващи филми. През 1996 г. замъкът Хатили и прилежащият му парк са обявени за национален обект на култура и история, музей. И днес посетителите на Хатили могат да зърнат всякакви старинни предмети от времето на Джеймс Дансмир и неговото семейство. И днес много твърдят, че все още там бродят призраци. За едни тези истории са плашещи, за други отключват нови вати към мистериозни светове. Каквато и да е истината за Хатили, всички са единодушни, че това място е много специално.