Замъкът Хатили – мистерии, догадки, фантастика

Замъкът Хатили – на пръв поглед изглежда като един от многото шотландски замъци, но в същността си той разкрива своята история. В него са снимани едни от най-популярните фантастични филми, необясними, мистериозни и загадъчни сцени са били разигравани и до днес той е любимо и предпочитано място от множество туристи от цял свят. И макар в началото, нека споменем, че колкото и да прилича, той няма нищо общо със средновековните замъци. Може би това го прави още по-предизвикателен за разузнаване.

 

Истории от тук и там – още в XV в. това място е било убежище за много рицари прииждащи от различни турнири и пътешествия. Това, обаче само привидно. Реално замъкът Хатили съществува от 1906 г. и се намира в най-южната част от западния бряг на Канада, самият остров Ванкувър. На това място се намира малко градче Колууд, което и днес много се гордее с историята си. В годината на създаването на това място е имало единствено диворастящи обитатели. Самият Джеймс Дансмир, който бил виден индустриалец решил да основе нещо голямо за любимите си хора, своето семейство. Така с помощта на канадски архитект на име Самюел Маклер само за две години била вдигната семейната резиденция. Всичко в него било специално пробирано, проектирано и поръчвано. От обзавеждането до външни фасади, балкони, градини, паркове. В проектите около изграждане цялостния интериор на замъка Хатили взели участие знайни и незнайни дизайнери от Япония до Америка и обратно.

 

 

Минало и бъдеще, измислени светове – години след смъртта на Джеймс Дансмир и неговата съпруга Лора, замъкът бил присвоен, закупен от правителството. Той придобил статут на военна сграда, но за него не спрели да се разказват всякакви легенди. Дори сред военните, които обитавали това място се носели слухове, че из коридорите витаят призраци. Едни от тях разказвали, че призракът бил на млад и тъжен мъж, а други смятали, че това е призракът на самата Лора, съпругата на графа. Каквато и да е истината и до днес не е напълно разкрита, но може би това е основата, която дава началото на така големия интерес в него да бъдат заснемани всякакви мистериозни, загадъчни, потресаващи филми. През 1996 г. замъкът Хатили и прилежащият му парк са обявени за национален обект на култура и история, музей. И днес посетителите на Хатили могат да зърнат всякакви старинни предмети от времето на Джеймс Дансмир и неговото семейство. И днес много твърдят, че все още там бродят призраци. За едни тези истории са плашещи, за други отключват нови вати към мистериозни светове. Каквато и да е истината за Хатили, всички са единодушни, че това място е много специално.